Loristan-Türk

Thursday, December 29, 2005


گویش ترکی بومی در بروجرد

گویش ترکی بومی در پاره ای مناطق خاوری بین بروجرد و اراک در استان مرکزی همانند روستاهای تلخستان، آق بلاغ، مالمیر و تواندشت مردمان به زبان ترکی صحبت می کنند که با ترکی آذربایجانی متفاوت است و بومی شده است.

Saturday, December 17, 2005




تركهای بروجن و چند روستای اطراف آن

مناطق قاليبافی در استان چهارمحال و بختياری عبارتند از:

1- چال شتر (چالشتر) 2- سامان 3- اشگفتك 4- پيربلوط 5- ارجنگ 6- وردنجان 7- فرخ شهر (قهفرخ) 8- بروجن 9- بلداجی 10- فرادينه 11- هيرگان 12- باباحيدر 13- اردل و نواحی تابعه ی آن 14- گروه فرشهای اولاد (اولاد حاج علي)

در حال حاضر كليه فرشهای استان چهارمحال بختياری را مطابق با مناطق بافت و به ويژه بافندگان آنها مي توان به دو گروه عمده تقسيم نمود:

1- قالی بختياری كه حاصل دست بافندگان عشاير بختيار و يا ساكنينی است كه منشا نژادی آنها از طوايف لر بختيار هستند.

2- قالی قشقايی كه ماحصل دست عشاير ترك قشقايی مي باشد. در سال 1280 هجری 6 گروه مهاجرين ترك (ترك قشقايي) به عناوين 1- تركی لركی 2- دره شوری 3- طايفه شش بلوكی 4- كشكولی 5- فارسيمدان 6- چهرازي، از ايل قشقايی انشعاب كرده و به صورت مهاجر به ايل بختياری آمدند و در محدوده ی شهر بروجن و چند روستای اطراف آن ساكن شدند. در حال حاضر تمامی توليدات اين گروه كه از نوع معروف و شناخته شده ی يلمه مي باشد در شهر بروجن و چند روستای حومه ی آن انجام مي شود.

طرحهای قاليهای چهارمحال و بختياري:

كليه ی طرحهای رايج و مرسوم در داخل استان چهارمحال و بختياری را مي توان به اين ترتيب طبقه بندی نمود.

قاليهای قشقايی (يلمه)


ترنجی (يا يك حوض)
شكرلو (يا دو حوض)
بندی الوان

قاليهای بختياری

خشتی ، شامل: 1- خشتی جانوری 2-خشتی گل و گياه
ترنجی (لچك و ترنج)
سرو و كاج
قابی سماوری (حقه اي)
گل مينا (گل اشرفي)
گلداني
شرابه (گل پتو، گلدانی خمره اي)
محرابي

متاسفانه در حال حاضر تعدادی از ديگر طرحها و نقوش قديمی با توجه به جايگزينی طرحهای ديگر و تحولات بازار اهميت و اعتبار خود را از دست داده اند. از اين ميان طرح حوض و طوطی و يا طرح ماهی درهم كه اغلب در روستاها و مناطق شرقی اين استان بافته مي شد، قابل توجه است.


Home [Powered by Blogger]